diensten

over ons

hitchcock & the age of video featuring: mark van beest

Mark van Beest

Dit jaar bestaat 82% van het internetverkeer uit video en animaties (onderzoek Cisco). We leven in ‘the age of video’. Mijn stelling: story moet leading zijn om op te vallen in het uitdijende video-universum. Of zoals regisseur Alfred Hitchcock het zei: “To make a great film you need three things – the script, the script, and the script.” Zijn andere beeldmakers en video-producenten het met me eens? Dat onderzoek ik in de column Hitchcock & the age of video.

Nog Harder
Tijdens zijn studie aan de Willem de Kooning kunstacademie in Rotterdam kreeg hij al zijn eerste opdrachten bij de AVRO. Op een amigo 3000 computer (toen geavanceerder dan Apple) maakt hij leaders voor culturele uitjes in het programma ‘Prettig weekend’. Die leaders waren een combinatie van grafische vormgeving en video, wat in die tijd nieuw was.
Hij kreeg te maken met strakke deadlines en verwerkte dat in de naam van zijn bedrijf. Het was een knipoog naar het bekende Rotterdamse grafisch collectief ‘Hard Werken’. Mark van Beest doopte zijn bedrijf in 1994 ‘Nog Harder’.

Tiësto en Pinkpop
Na zijn studie werd hij VJ in de Melkweg in Amsterdam. Hij componeerde live beelden op de dancetracks van de DJ. Een opname van zijn werk belandde bij de platenmaatschappij van DJ Tiësto en dezelfde dag werd hij nog gebeld. Niet lang daarna stond hij achter Tiësto voor 45.000 mensen te VJ’en op Pinkpop. Voor het album ‘Just be’ van Tiësto met de hits ‘Traffic’ en ‘Flight 634’ maakte hij videoclips die onderdeel werden van de wereldtour.

Van nachtleven naar zakelijke markt
‘Als VJ neem je mensen mee op reis door de avond, je vertelt een verhaal met verschillende sferen en thema’s,’ vertelt Mark. Die ervaring nam hij mee toen zijn werkterrein verplaatste van de nacht naar de dag. Hij was toe aan nieuwe uitdaging en richtte zich op de zakelijke markt. Hij creëerde grafische video’s voor o.a. Nike, Philips, bol.com, Kruidvat en ING. ‘Voor zakelijke animaties is het script belangrijk,’ licht hij toe. ‘Het publiek is de afgelopen jaren kritischer geworden. Een video die alleen maar mooi is, voldoet niet meer. Vroeger lieten mensen zich inpakken door de vorm. Nu gaat het om de inhoud, de opbouw en het verhaal.’

Architect Rem Koolhaas
Als ras-Rotterdammer is hij trots dat hij voor OMA werkt, het architectenburo van Rem Koolhaas dat over de hele wereld projecten realiseert. Aan zo’n opdracht gaat altijd een mondiale competitie vooraf. In die fase maakt Mark video’s waarin het ontwerp met video tot leven komt. Dat varieert van een nieuwe terminal voor Schiphol, plannen voor het Chinese Silicon Valley (wat nu al groter is dan het Amerikaanse Silicon Valley’ ) tot modeshows voor Prada en Miu Miu. Op het hoofdkantoor van Prada in Parijs zat hij tussen de topmodellen de laatste wijzigingen in de video’s door te voeren.

Jazzorkest van het Concertgebouw
Muziek visualiseren blijft hem fascineren. Voor het jazzorkest van het Concertgebouw maakt hij videoclips waarmee ze toeren. ‘Ik krijg dan het nummer, luister waar het over gaat, proef de sfeer. En ga dan componeren met beelden voor de ritmesectie, de blazers en de hele big band.’ Grafische video’s voor een jazzorkest, DJ’s, architecten en de zakelijke markt; het uitgangspunt is voor Mark van Beest gelijk. ‘Het gaat altijd om informatie overbrengen met de juiste beelden en binnen de context van een verhaal.’

Deze column is gepubliceerd in het magazine ‘Events business & Showbizz’ – editie 1, 2019

Heb een vraag of wil je meer weten?

Stuur me een rechtstreekse mail via: henkjan@broadcastyourbuisness.nl

Hollywood in je mail