diensten

over ons

hitchcock & the age of video featuring: jeroen koopman

Dit jaar bestaat 82% van het internetverkeer uit video en animaties (onderzoek Cisco). We leven in ‘the age of video’. Mijn stelling: story moet leading zijn om op te vallen in het uitdijende video-universum. Of zoals regisseur Alfred Hitchcock het zei: “To make a great film you need three things – the script, the script, and the script.” Zijn andere beeldmakers en video-producenten het met me eens? Dat onderzoek ik in de column Hitchcock & the age of video.

Misfit
Ik zag Jeroen Koopman voor het eerst op het Nederlands filmfestival, waar hij vertelde over zijn toen nog uit te komen film Misfit. Het klonk als een jongensboek; zonder subsidie je eerste speelfilm zelf produceren en financieren. Er waren 150.000 bezoekers nodig om uit de kosten te komen, vertelde hij. Het werden er 250.000! Inmiddels is de sequel in de maak en is er een Duitse remake.

NewBe
Jeroen is de oprichter van NewBe, dat naast films, ook series en formats maakt voor RTL, Ziggo, KPN, Insight, You Tube en Netflix. ‘We ontwikkelen merken voor de digital content era,’ zegt hij, ‘voor publiek tussen 6 en 34 jaar. Ons producties zijn humoristisch en optimistisch.’ Die focus werkt, want in de prijzenkast staan awards op het gebied van digital, social, film en televisie.

Social
‘Al onze producties zijn een mix van social, story en personality,’ vertelt Jeroen. Het Misfit youtube kanaal had al 35.000 abonnees voordat de film was uitgebracht. En de trailer van de film brak alle records met 2 miljoen views op YouTube. Ster van de film was dan ook een youtuber met 1 miljoen volgers: Djamila. Die populariteit was één van de redenen om haar de hoofdrol te geven. ‘Maar alleen veel volgers is niet voldoende.’ Jeroen noemt nog drie factoren die bepalen of ze met iemand willen werken: ’Talent natuurlijk, Djamila kan acteren en zingen. Professionaliteit, je moet in een team werken. En iemand moet eager zijn. Djamila heeft ons benaderd omdat ze naast haar youtube kanaal iets met fictie wilde doen.’

Story en digital platform
‘Storytelling heeft op ieder digital platform zijn eigen vorm,’ licht hij toe, ‘op youtube draait het nu om long form storytelling. Grotere tv-achtige producties, waarin opbouw, structuur en story belangrijk zijn. Mensen zoeken het gericht op en kijken vaak langer dan 20 minuten.’ Bij Facebook krijg je ongevraagd een video op je tijdlijn. Daar moet je de kijker vanaf de eerste seconde boeien. En na 12 seconden de aandacht versterken, want uit onderzoek blijkt dat veel mensen dan afhaken. Voor Facebook is storytelling secondewerk.

Verschil tussen televisie en VOD
Newbe maakte voor het video-on-demand (VOD) platform van KPN de comedyserie Toon. Jeroen legt uit waarom dat iets anders is dan een serie voor een tv-omroep. ‘Bij VOD, zoals KPN, Videoland of Netflix, kijken mensen een seizoen altijd vanaf aflevering 1, de eerste seconde en stromen nooit halverwege in. Daarom kun je met storytelling verder gaan dan bij een lineaire televisie serie. Daar moet de kijker die halverwege invalt het ook kunnen volgen. Anders zapt ie weg’. De millennial comedyserie Toon kreeg op het Monte Carlo TV festival een nominatie voor beste comedyserie. Script, social, personality, platform, dat is mix waarmee NewBe groeit in de digital content era.

Deze column is gepubliceerd in het magazine ‘Events & Showbizz’ – editie 5/6, 2018

Heb een vraag of wil je meer weten?

Stuur me een rechtstreekse mail via: henkjan@broadcastyourbuisness.nl

Hollywood in je mail