diensten

over ons

Hitchcock & the age of video Featuring: Ad de Haan – LiveLegends

Dit jaar bestaat 82% van het internetverkeer uit video en animaties (onderzoek Cisco). We leven in ‘the age of video’. Mijn stelling: story moet leading zijn om op te vallen in het uitdijende video-universum. Of zoals regisseur Alfred Hitchcock het zei: “To make a great film you need three things – the script, the script, and the script.” Zijn andere beeldmakers en video-producenten het met me eens? Dat onderzoek ik in de column Hitchcock & the age of video.

Pionier Ad de Haan

Ad de Haan is al dertig jaar een pionier op het gebied van visuele en virtuele decors. Hij was er al bij toen het stilstaande bedrijfslogo nog de eyecatcher was op menig bedrijfsevenement. Maar bracht daar zelf verandering in door video onderdeel te maken van de evenement beleving. Ad is creative director van Live Legends, dat echte en virtuele decors ontwerpt en realiseert voor evenementen, televisieshows en concerten. Met Daan Oomen, Jeffrey Goes en zijn team laat hij de grens tussen echt en virtueel decor vervagen door een mix van licht, decor en videocontent. Het laatste concert van Nick & Simon in Ahoy, trok niet alleen volle zalen, maar ook producenten die achter de schermen kwamen kijken naar de virtuele hoogstandjes. Zo zagen ze content op een scherm dat zelf content was… Aan Ad de vraag: ‘In hoeverre speelt storytelling een rol bij al dat visuele spektakel?’

Show in virtual reality

Ad vertelt dat veel artiesten een concert zien als een reeks losse nummers met bijbehorende videoclips ‘Dan wordt het bonte kermis wordt en onrustig voor het publiek. Wij proberen daar dan een lijn in te brengen.’ In de studio van Live Legends kan een artiest zijn eigen show in virtual reality beleven. ‘Dan zien ze vaak de rode draad in hun show’.

Joshua tree tour van U2

Zijn er voorbeelden van concerten met een duidelijke storyline? Veel sterren zijn tenslotte begonnen als singer songwriter, verhalenvertellers pur sang. Ad noemt als voorbeeld de ‘Joshua tree’ tour van U2 in 2017. ‘Er waren daarvoor opnames gemaakt met dubbele Red camera’s, zeg maar Hollywood kwaliteit. Die beelden werden vertoond op een scherm van 60 meter breed, waar het silhouet van de Joshua tree bovenuit stak.’ De muziek van U2 als een soundtrack bij een film die de fans meevoerde over de Amerikaanse highways en door de woestijn. A movie-concert.

Beyoncé

De concerten van superster Beyoncé hebben de allure van een dance speelfilm. Met technieken als ‘motion capture’ worden de bewegingen van dansers ‘gevangen’ en virtueel vermenigvuldigd. Het publiek ziet op de bühne een leger aan dansers staan, dat door een vertragende ‘delay’ techniek niet synchroon beweegt. Daardoor lijkt het nog echter en krijgt het verhaal van het nummer een virtuele boost.

Meerwaarde van storyline

Ziet de Ad de Haan de meerwaarde van een storyline bij het ontwerpen van een virtueel decor voor een concert. ‘Ja, een verhaal kan het sterker maken,’ zegt hij, ‘maar de artiest moet het ook zien’. Nick & Simon maakten afgelopen jaar een grote stap in die richting. Wie volgt? Deze column is gepubliceerd in het magazine ‘Events & Showbizz’ – editie 2, 2018 Heb een vraag of wil je meer weten? Stuur me een rechtstreekse mail via: henkjan@broadcastyourbuisness.nl

Hollywood in je mail