diensten

over ons

hitchcock & the age of video featuring: niels jansen – fx

Dit jaar bestaat 82% van het internetverkeer uit video en animaties (onderzoek Cisco). We leven in ‘the age of video’. Mijn stelling: story moet leading zijn om op te vallen in het uitdijende video-universum. Of zoals regisseur Alfred Hitchcock het zei: “To make a great film you need three things – the script, the script, and the script.” Zijn andere beeldmakers en video-producenten het met me eens? Dat onderzoek ik in de column Hitchcock & the age of video.

Niels Jansen FXmedia

Niels Jansen begon acht jaar geleden samen met studiegenoot Peter Zijlstra FXmedia – digital creative agency. Niels werkte op dat moment bij een Amsterdams reclamebureau en dacht: dit kan leuker. Minder arrogant, minder gericht op snel geld verdienen. Hij wilde op een leuke manier bouwen aan lange termijn relaties met de klant. Dat was een vruchtbare gedachte, want afgelopen jaar groeide FX van 25 naar 40 medewerkers, ontvingen ze een FD gazelle en mogen ze zich ‘a great place to work’ noemen.

Digital en Live

FX heeft twee labels: Digital en Live. De afdeling Live helpt bedrijven om met content een evenement vorm te geven. Storytelling is daarbij leading. Niels: “klanten willen vaak teveel in een te korte tijd vertellen. Wij helpen ze om complexe content terug te brengen naar key messages. De kern van hun verhaal. Dat vertalen we naar content en visual storytelling. Zo geven we een evenement vorm.”

Innovatie versterkt storytelling

Het innovatieteam van FX ontwikkelt technieken om storytelling meer diepgang en interactie te geven. Zo breiden ze hun eigen interactieve platform reply.live steeds meer uit. Deelnemers worden via hun smartphone betrokken bij het plenaire programma door deel te nemen aan polls, quizen en spellen. Hun telefoon wordt zo ‘second screen’ waarop persoonlijke content te zien is gedurende de plenaire sessies.

Augmented reality

FX zet zijn tanden momenteel in AR; augmented reality. ‘Stel je eens voor’, gaat niet meer op, want objecten en bewegende beelden worden op ware grootte en in 3D geprojecteerd, recht voor je neus. “Die techniek alleen al is leuk om mee te spelen”, zegt Niels, “maar nog veel interessanter is om het functioneel in te zetten. Naast het inzetten van AR als gadget, is het ook een middel om storytelling naar een hoger niveau te tillen. De gebruiker heeft zelf de regie heeft over het beeld. De optimale combinatie tussen experience, storytelling en interactie wat mij betreft.”

Innovatie van 2500 jaar oud

En FX onderzoekt nog meer nieuwe technieken, zoals trackable projection mapping, sensory reality en pepperscrim based holographics….Maar hoe snel de digitale wereld ook verandert en hoe exotisch de nieuwe technieken ook heten, de grootste uitdaging ligt voor FX op een ander vlak: ‘We zijn 90% van onze tijd bezig om complexe materie, nieuwe proposities en strategieën terug te brengen tot een simpel verhaal en dat op een visuele manier vertellen,’ besluit Niels. Storytelling dus, een innovatie die ± 2500 jaar geleden is bedacht door de Griek Aristoteles.

Deze column is gepubliceerd in het magazine ‘Events & Showbizz’ – editie 3, 2018

Heb een vraag of wil je meer weten?

Stuur me een rechtstreekse mail via: henkjan@broadcastyourbuisness.nl

Hollywood in je mail