diensten

over ons

#30 The Bigger Picture, De Tatta’s, Soof, Mocro Maffia en jouw corporate video. 

De Tatta’s, Hardcore never dies, Soof, Anne+, Mocro Maffia; de makers van deze commercieel succesvolle films en series komen aan het woord in de podcast The Bigger Picture.

Initiatiefnemer en interviewer is Jeroen Koopman, oprichter van film- en productiehuis NewBe. Inmiddels is aflevering 8 van The Bigger Picture online en veel van de makers die Jeroen interviewt zijn selfmade mannen en vrouwen. De meesten hebben vaak zonder filmacademie met vallen en opstaan hun eigen succes gecreëerd. 

Het zijn makers en ondernemers die niet aankloppen bij het filmfonds voor subsidie, maar deals sluiten met Netflix, Amazon prime Video, Videoland of de NPO. Dat maakt de verhalen in deze podcast entertaining en inspirerend voor mij als corporate videomaker.

Jeroen Koopman durf ik ook een selfmade media-man te noemen.

Ik interviewde hem zeven jaar geleden voor mijn column Hitchcock & the age of video. ‘Al onze producties zijn een mix van social, story en personality,’ zei hij toen, ‘we ontwikkelen merken voor de digital content era met een focus op  millennials en Gen-Z.’

Ik had hem toen kort daarvoor ontmoet op het  Nederlands filmfestival, waar hij vertelde over zijn toen nog uit te komen film Misfit. Het klonk als een jongensboek; zonder subsidie je eerste speelfilm zelf produceren en financieren. Er waren 150.000 bezoekers nodig om uit de kosten te komen, vertelde hij.

Het werden er veel en veel meer en inmiddels zijn er meerdere Misfit-films en remakes voor andere landen uitgebracht.

Niet lang na dat interview heb ik een idee voor een comedyserie bij hem geptiched, want het contact was warm geweest. Jeroen was enthousiast, maar zijn creatieve team geloofde er niet in. 

Ach, iedereen kan zich vergissen – grapje-.

Het creative team heeft een neus voor succes, want de prijzenkast bij NewBe is goed gevuld, o.a. met een Emmy Award; een Amerikaanse prijs die wordt uitgereikt om buitengewone prestaties in de televisie-industrie te belonen.

Een rode lijn door de podcast is het spanningsveld tussen artistieke creatie en commercie. Rachel van Bommel, eigenaar van Millstreet Films met titels als Loft, Soof en Anne +, vertelt dat ze als gastdocent op de filmacademie het gevoel kreeg dat er al een kruisje achter haar naam stond. ‘Wij houden van een ander soort films,’ zeiden studenten haar zonder gêne.

Kaja Wolffers, Head of Content and Programming bij Amazon Prime Video, vindt dat we film te veel als kunstproject zien. Hij meent dat de filmacademie anders georganiseerd moeten worden. En dat filmstudenten veel beter zouden worden als ze ervaring opdoen bij producenten waar ze nu een kruisje achter de naam zetten.

Jamal Attache, producent en regisseur van De Tatta’s vertelt hoe zijn film bijna werd gecanceld voordat die was gemaakt. Aanleiding was een aankondiging die verkeerd werd geïnterpreteerd in de pers. In een talkshow ging zijn project over tafel als ‘iets wat echt niet meer kan’. De redactie had niet de moeite genomen om hem vooraf te bellen.

Gevolg: acteurs trokken zich terug, soms op aanraden van hun agenten. Paniek in de tent bij Jamal, maar uiteindelijk een happy end: de film werd gemaakt en met 700.000 bezoekers in de bioscoop was het wekenlang de beste bezochte speelfilm in Nederland.

Het is een uitdaging om mensen naar de bioscoop te krijgen, maar het is wellicht een nog grotere uitdaging om mensen naar een corporate video te laten kijken met als doel dat ze in actie komen. 

Dat is het spanningsveld waar ik dagelijkse in werk. Ook hier is er continu een afweging tussen commercie en artistieke creatie. Dat gaat gepaard met interessante gesprekken, want opdrachtgevers kunnen huiverig zijn voor een opvallend idee, want: ‘we zijn een serieus bedrijf.’

Anderen geven juist artistieke vrijheid en investeren in concepten en scripts, want ze weten dat corporate video markt een vechtmarkt is, waar je moet opvallen en scoren.

Mijn punt: durf, sta open voor ideeën, zet geen kruisjes achter namen, en onderzoek waar artistieke creatie en commercie elkaar versterken. Anders gezegd: kijk naar Het Grotere Plaatje. 

The Bigger Picture is o.a. via Spotify te beluisteren.

Wil je brainstormen hoe video in jouw Grotere Plaatje past, mail me dan rechtstreeks: henkjan@broadcastyourbusiness.nl 

Hollywood in je mail