diensten

over ons

# 16 A writer’s goldmine + podcast over leidinggeven aan Generatie Z

Ooit werd mij verweten dat mijn jeugd niet akelig genoeg is geweest. Dat verwijt kwam van de man die verantwoordelijk was voor de series van een katholieke TV-omroep. Hoofd Drama stond er op zijn visitekaartje. Ter onderbouwing citeerde hij de schrijver Graham Greene: ‘An unhappy childhood is a writer’s goldmine.’

Hij zei het niet tegen mij alleen, maar tegen meerdere jonge scenarioschrijvers die zich op tv-comedy hadden gestort. Wij hadden het te makkelijk gehad in onze jeugd meende hij aan ons werk te kunnen zien. Het was een vervelende man en lastig voor comedy: hij had geen gevoel voor humor. Onder de jonge scenarioschrijvers ging al snel de grap rond dat dat je na een samenwerking met deze man meer ellende had meegemaakt dan een jeugd vol malheur.

Ik moest hieraan denken toen ik deze week de foto van een protestbord zag tussen de stakende scenarioschrijvers in Hollywood. Op het bord stond: “ChatGPT does not have childhood trauma”.

Geen jeugdtrauma, het kan zomaar tegen je werken. Had ik mijn ouders erop aan moeten spreken? Waarom hebben jullie mij liefdevol opgevoed? Dat staat nu mijn carrière in de weg! Door jullie win ik nooit een Oscar of een Gouden Kalf.

Ik heb het mijn ouders nooit verweten en ik ben er ook niet voor in therapie gegaan.

Hoe voed ik mijn eigen kinderen op? Even wat achtergrond: ze behoren tot Generatie Z, geboren tussen 1996 en 2012. En de Z-tjes groeien op met grote thema’s, zoals terroristische dreigingen, kredietcrisis, klimaatcrisis, covid. Veel van hen kampen daardoor met angsten en depressies, lees ik op een site van een psycholoog.  

Die hebben geen slechte jeugd meer nodig. De huidige tijd biedt genoeg misère om een artistieke goudmijn aan te boren. Of om onder de dekens te kruipen en niet meer uit bed te komen.

Niet zo vreemd dat Generatie Z extra aandacht op de werkvloer nodig heeft, hoor ik van een opdrachtgever, Falke en Verbaan. Dit bedrijf realiseert al 30 jaar gedrags- en cultuurveranderingen binnen organisaties. Ik mocht al eerder een serie video’s voor ze maken en werk nu samen met hen aan een podcast serie. 

Aflevering 1: Generatiebewust leidinggeven. In deze podcast aflevering is Ray Klaassens de gast. Hij gaf leiding aan Special Forces teams van het Korps Commandotroepen in onder andere Afghanistan, Libanon en de Ivoorkust. Hij werd bekend als hoofdinstructeur in het tv-programma Kamp van Koningsbrugge.

Hij gaat in gesprek met Falke en Verbaan directeur Rianne Baan en managing consultant Ilse Dieben. Het gaat over boomers, Generatie X, waar ik toe behoor, Generatie Y en Z. Zeg maar, alle generaties die de werkvloeren in Nederland bevolken.

Het is een sterk begin van de podcast serie geworden met voor mij de nodige eye-openers. Via deze LINK kun je de aflevering op Spotify beluisteren.

Voor Falke en Verbaan nemen we binnenkort podcast 5 en 6 op, want het is een lekker medium, laagdrempelig en populair bij alle generaties.

Wil je meer we weten of brainstormen over een podcast voor jouw organisatie?

Mail me rechtstreeks via henkjan@broadcastyourbusiness.nl

Hollywood in je mail