diensten

over ons

#7 Koos Dobbelsteen, Bram en Chiem en de pareltjes zweet op mijn voorhoofd.

Koos Dobbelsteen is niet meer. Op eerste kerstdag overleed de acteur John Leddy, die vooral bekend werd als Koos Dobbelsteen in de jaren tachtig comedyserie, Zeg ‘ns Aaa. 

Voor de kijkers was hij getrouwd met Mien Dobbelsteen, gespeeld door Carry Tefsen. Op het hoogtepunt van de serie keken er iedere donderdag 6 miljoen mensen naar Koos en Mien. Dat comedyserie record staat nog steeds. 

Ik heb aan een aflevering van Zeg ‘ns Aaa meegeschreven. Dat kwam zo. Na mijn studie vormde ik met twee anderen een schrijverscollectief dat een idee voor een comedyserie naar de Vara stuurde.

De Vara nam het idee niet in productie, maar bood aan om op hun kosten een cursus te volgen. Die werd gegeven door de schrijvers van Zeg ‘ns Aaa, Chiem van Houweninge en Alexander Pola.

Die cursus werd gegeven op de eerste verdieping van Café Schlemmer in den Haag. Die ruimte heette ‘Opa’s kamer’, omdat de vader van Chiem daar had gewoond. Daar zaten we op antieke stoelen die vervaarlijk kraakten als je lachte.

Alexander Pola was de artiestennaam van Abraham Polak.

Bij de kennismaking zei hij: ‘noem me maar Bram’, maar dat is me niet gelukt. Het leeftijdsverschil was te groot. Ik hield het bij meneer Pola.

De belangrijkste les die ik daar heb geleerd had niks met Zeg ‘ns Aaa te maken. Ik heb er ook lang niet over willen praten, omdat ik me ervoor schaamde.

Dit gebeurde er.

Op de eerste les namen we alle personages van de serie door, zo ook de vader van Mien, gespeeld door Jan Blaaser. Die had aan een aantal afleveringen meegedaan.   

Ik vroeg of hij het komende seizoen weer mee zou doen, waarop er een ijzige stilte viel. Iedereen in de ruimte keek me vol ongeloof aan. Vroeg hij dat nu echt?

Chiem keek naar Bram en zei: ‘Wat denk je, Bram, komt die nog terug?’

Waarom Bram zei: ‘Nou, Chiem, ik denk het niet,’

Met een verhoogde hartslag en pareltjes zweet op mijn voorhoofd herinnerde ik me opeens dat Jan Blaaser kort daarvoor was overleden. De rest van die les heb ik niks meer gezegd. 

Wat ik heb geleerd van dit verhoogde hartslag moment: bereid je altijd goed voor. 

Of je nou aan een comedyserie gaat meeschrijven, een corporate video gaat maken of een online event in de planning hebt: doe research! Google, websites, video’s, boeken; die investering in tijd en kennis betaalt zich uit in de kwaliteit van je werk.

Bij het maken van corporate video’s is mijn belangrijkste vorm van research: interviewen via Teams of Zoom. Ik zie meteen hoe iemand het in beeld doet en kan daar mijn regie op afstemmen. En ik kan doorvragen. Voor wie maak je de video? Waarom zouden die mensen ernaar gaan kijken? Wat moeten ze na afloop doen?

Het lijken eenvoudige vragen, maar vaak blijken ze lastig te beantwoorden. Toch is dat cruciaal, want als jij niet weet waarom mensen naar je video gaan kijken, dan is de kans klein dat jouw gewenste publiek het gaat doen.  

Tot slot: Koos is niet meer, Bram is er al lang niet meer, Chiem nog wel en Café Schlemmer met ‘opa’s kamer’ ook.

De titel van de Zeg ‘ns Aaa aflevering waar ik aan meeschreef, is Lekker d’r uit.

Wil je reageren of meteen beginnen met voorbereiding van een video of online event, mail me dan rechtsreeks via henkjan@broadcastyourbusiness.nl 

Hollywood in je mail