diensten

over ons

#33 Na vier jaar waren we eindelijk in New York! Speelfilms als citymarketing en een tip voor jouw video.

Toen mijn dochter 16 werd, mocht ze kiezen welke stad we met het gezin in de meivakantie zouden bezoeken. Er was wel een restrictie: een stad in Europa of New York.

Je raadt het al, dat werd the New York, maar in vier opvolgende meivakanties was er een zure appel; twee keer een corona reisverbod, een keer haar eindexamen en een keer het eindexamen van haar broer. Ja, die wilde ook mee.

Inmiddels studeert mijn dochter en heeft ze geen meivakantie meer, maar rond hemelvaart waren er vrije dagen en vlogen we naar New York, ook bekend als het meest gebruikte filmdecor ter wereld. In het jaar voor corona werden er 300 films en 80 afleveringen van series opgenomen.

Brooklyn Bridge, Gran Central Terminal, Times Square, Williamsburg, Meatpacking District, Chelsea, Central Park, Greenwich Village, Soho, Little Italy; een filmliefhebber loopt van de ene filmscene in de andere. Dwalend door al die buurten dacht ik: die speelfilms zijn de beste vorm van citymarketing.

Ik droeg als vanzelf bij aan de promotie van de stad door mijn kinderen enthousiast te vertellen dat Gran Central Terminal vol was met walsende mensen in de film The Fisher King, en het bankje onder de Brooklyn Bridge was een iconisch beeld voor de film Manhattan van Woody Allen.

‘En over die brug lopen wij gewoon,’ riep ik enthousiast.

‘Wanneer gaan we shoppen?’ vroeg mijn dochter.

‘Ja,’ zei mijn zoon, ‘daar heb je een gele taxi. Die zie je ook in heel veel films.’

Voordat ik kon beginnen over de klassieker ‘Taxi driver’ had mijn zoon al zijn hand omhoog gestoken. Maar New Yorkse taxi’s stoppen zelden en zeker niet op een brug. ‘Gewoon doorlopen, jongen.’

Op Broadway hoopte ik op een verrassing zoals vrienden van mij was overkomen. Wandelend langs de theaters zagen ze een aankondiging van ‘a reading’ van een toneelstuk, waar ze zo naar binnen konden lopen. Op het podium zaten Naomi Watts en Al Pacino voor een handvol mensen hun rollen te lezen.

Daarvoor alleen zou ik al naar New York vliegen!

Wat een speelfilm voor New York is, kan een video voor jouw bedrijf zijn. Het filmisch in beeld brengen van jouw bedrijfspand is een eenvoudig, maar effectieve vorm van marketing. Je zegt: ‘Hier werken we hard aan onze diensten en producten voor jullie. Hier zijn we trots op. Kom gerust langs’.

En als je klanten langskomen, herkennen ze jouw pand, zoals ik buurten in new York herken, en die herkenning dat geeft vertrouwen. ‘Dit heb ik al eerder gezien’ wordt als positief ontvangen in de bovenkamer.

Wat ook goed werkt is een ‘landmark’ bij je pand, zoals het bankje bij de Brooklyn Bridge op de poster voor de film Manhattan. Zo’n ‘landmark’ kan van alles zijn; een kunstwerk bij de entree, een vitrine in de hal met je eerste product of een imposant trappenhuis waar oud en nieuw in elkaar overlopen.

Belangrijk is dat je er iets over verteld in je video. Een korte anekdote die mensen makkelijk kunnen onthouden. ‘Ik was 30 en werd op slag verliefd op dit vergezicht en daarom zit de afdeling innovatie op de 30e etage.’

Wedden dat klanten bij een volgend bezoek vragen of ze dat vergezicht mogen zien? En als je dan de tijd neemt om te vertellen wat er in de verte is te zien, is het bezoek is al grotendeels geslaagd. Tip: serveer er een goede lunch bij.

Wil je bij mijn langskomen om te brainstormen over je video, dan serveer ik er ook een  lunch bij. Maar ik kom net zo graag bij jou lunchen. Heb je al trek? Mail naar henkjan@broadcastyourbusiness.nl

Hollywood in je mail