diensten

over ons

#23 #HireHuman versus AI Voice Generators, wie kies jij? 

#HireHuman las ik in een LinkedIn post van een kennis die o.a. als voice over zijn boterham verdient. Een dag nadat ik het bericht zag, vroeg een opdrachtgever of hij voor een video een stemacteur moest inhuren of dat AI Voice Generator zou volstaan.

Human of AI, that’s the question. En die vraag wint iedere dag aan actualiteit.

Laten we beginnen bij de AI Voice Generators. De keuze is reuze: Lovo, Speechify, Eleven Labs, Speech Synthesis, Murf, Wellsaid, Amazon Polly. Het zijn een paar titels uit een snel groeiend aanbod. Doel van al deze AI Voice Generators is hetzelfde : zo natuurlijk mogelijk klinken. Als een mens dus.

Maar dan goedkoper. Of: gratis.

In Hollywood zijn de scenarioschrijvers inmiddels weer aan het werk, maar de acteurs staken nog door. Eén van de redenen: ze willen niet dat hun stem na een opnamesessie terechtkomt in een databank van een AI Voice Generator. De ontwikkelaars van deze software verkopen namelijk abonnementen met soms honderden stemmen erbij. Superdeal.

Maar niet voor de stemacteurs.

Bij de actuele stand van zaken kan een acteur haar stem terug horen onder een commercial waar ze niet voor is betaald. Nou ja, een vervorming van haar stem, want er moet aan allerlei knoppen worden gedraaid om het passend te krijgen. Anders gezegd: die ‘geleende’ stem uit de databank kan ook nog afbreuk doen aan de reputatie van die stemacteur.‘Hoorde ik nou jouw stem onder die commercial voor een allesreiniger? Was je verkouden toen je het opnam?’ 

Nieuwe technologie vraagt om nieuwe overeenkomsten. Strike!

Dan de humans. Tim, Machteld, Reindert, Michael, Claire, Joëlke zijn zo een paar namen van stemacteurs met wie ik graag werk. Uitgerust met lenige stembanden kunnen ze tot op de komma timen, ritme en melodie (zonder te zingen) in een tekst aanbrengen, wisselende emoties spelen en een rol tot leven laten komen.

Nog wat namen van humans. Maykel, Fleur, Henk, Michel en Paul zijn technici die in geluidsstudio’s achter de knoppen zitten. En die lui horen echt alles; iedere nuance in een zin, in een woord, in een uitroepteken. Door jarenlang voice overs op te nemen is hun gehoororgaan ontwikkeld tot een supersensitief zintuig.

Ik ben altijd blij dat die superbe oren naast me zitten tijdens een opnamesessie, want ik wil me focussen op het regisseren van de stemacteur. ‘Nog een keertje, maar dan alsof je het aan een goede vriendin vertelt, want het is een intiem product.’ Wie het eindproduct hoort, heeft vaak geen idee hoeveel takes er zijn gedaan.

Regisseur, technici, stemacteur én opdrachtgever; dat is de ideale bezetting in een opnamestudio. De opdrachtgever kan ter plekke reageren, bijvoorbeeld als een stemacteur als optie geeft: ‘Heb je liever een Brits of een Amerikaans accent?’

 Zo’n vraag krijg je niet van een AI gegenereerde voice, want die kan (nog) niet meedenken. En laat zich ook niet regisseren. 

Dus mijn opdrachtgever heb ik als advies gegeven ‘Hire Human’.  Wil je meer weten over AI Voice Generators versus Humans, mail me dan rechtsreeks henkjan@broadcastyourbusiness.nl

Hollywood in je mail